2310-525926, 2310-526411 2310-525926 evethax@otenet.gr

ΕΚΟ Κύπρου: Ενέργειες εταιρικής κοινωνικής ευθύνης

Η προσφορά και η υπεύθυνη στάση απέναντι στο κοινωνικό σύνολο είναι αναπόσπαστο μέρος της κουλτούρας και της στρατηγικής της ΕΚΟ Κύπρου, όπως τόνισε η διοίκηση σε ανακοίνωσή της.

Πιο αναλυτικά:

Η ΕΚΟ αναγνωρίζει την ευθύνη που της αναλογεί απέναντι στην κοινωνία και είναι δίπλα σε ενέργειες που βοηθούν στην ανάπτυξη κοινωνικής προόδου.

Οδική Ασφάλεια:

Με βασικό γνώμονα την ασφάλεια όλων των οδηγών και σεβόμενη τις αρχές της Χάρτας Οδικής Ασφάλειας που ως πρωτοπόρος υπέγραψε το 2009, η Ελληνικά Πετρέλαια Κύπρου συνεισφέρει στην πρόληψη και μείωση των θανατηφόρων και σοβαρών οδικών τροχαίων συγκρούσεων και κατ’ επέκταση στην εμπέδωση της οδικής συνείδησης τα τελευταία 18 χρόνια.

Για 18 συνεχόμενα έτη η Εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια Κύπρου  βρίσκεται στο πλευρό της Αστυνομίας Κύπρου για τη διοργάνωση του ετήσιου σεμιναρίου για την οδική ασφάλεια  που διεξάγεται σε συνεργασία με το Τμήμα Τροχαίας και τα Υπουργεία Παιδιάς και Πολιτισμού και Συγκοινωνιών και Έργων.
Η ΕΚΟ εστίασε τη βασική προσπάθειά της στην καλλιέργεια οδικής συνείδησης κυρίως προς στους νέους, οι οποίοι αποτελούν ένα μεγάλο ποσοστό των θυμάτων από οδικά ατυχήματα στην Κύπρο.

Προς αυτή την κατεύθυνση, συνεχίζει για πέραν των 18 ετών να χορηγεί το σεμινάριο οδικής ασφάλειας στα οποία συμμετέχουν σε πλειοψηφία μαθητές της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και στρατιώτες που υπηρετούν στην Εθνική Φρουρά. Από το 1998 μέχρι σήμερα έχουν εκπαιδευτεί μέσω των συγκεκριμένων σεμιναρίων, περάν των 3,500 νέων.

Επιπρόσθετα το 2014 η ΕΚΟ εκτός από τη συνδιοργάνωση με το Τμήμα Τροχαίας του Σεμιναρίου Οδικής Ασφάλειας, ανέλαβε τη χορηγία του εθνικού εκπαιδευτικού προγράμματος οδικής ασφάλειας ΦΑΕΘΩΝ-ΤΑΣΟΣ ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΣ. Ενός προγράμματος που τέθηκε σε εφαρμογή από τον οργανισμό REACTION και είχε ως στόχο την εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των νέων σε θέματα οδικής ασφάλειας.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που σχεδιάστηκε στην βάση διεθνών προδιαγραφών και πρακτικών.  Κατά τη διάρκεια των εκπαιδεύσεων δεν γινόταν καμία επίκληση στο αρνητικό συναίσθημα.  Δεν πραγματοποιείτο καμία προβολή σοκαριστικού βίντεο ή φωτογραφίας μιας και πλέον αυτό αποτελεί μια ξεπερασμένη εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά εστίαζε στη λογική των νέων. Το πρόγραμμα βασιζόταν στην ενεργή συμμετοχή του ακροατηρίου. Όλες οι διαλέξεις διεξάγονταν με βάση την νεανική γλώσσα και επικοινωνία και οι παρουσιαστές των εργαστήριων δεν υπέρβαιναν την ηλικία των 27 ετών.

Το πρόγραμμα ΦΑΕΘΩΝ-ΤΑΣΟΣ ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ήταν το μεγαλύτερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που εφαρμόστηκε ποτέ στη Κύπρο μέσω του οποίου εκπαιδεύτηκαν Παγκύπρια πάνω από 48,000 μαθητές.

Καινοτομώντας για τα κυπριακά δεδομένα, η ΕΚΟ προσφέρει εδώ και πολλά χρόνια σεμινάριο αμυντικής οδήγησης σε όλο το προσωπικό της και σχετική εξειδικευμένη εκπαίδευση στους οδηγούς Βυτίων.  Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΚΟ πέτυχε τον στόχο των μηδέν ατυχημάτων με υπηρεσιακά οχήματα – Βυτία.
Τον Νοέμβριο του 2016 η ΕΚΟ σε συνεργασία με την Αστυνομία Κύπρου λάνσαρε το διαδραστικό παιχνίδι «Road Challenges».  Πρόκειται για μια εφαρμογή όπου οι νέοι μπορούν να διδαχθούν τον κώδικα κυκλοφοριακής αγωγής, με μορφή παιχνιδιού εικονικής πραγματικότητας.

Το παιχνίδι είναι συμβατό με κινητά και tablets. Το «Road Challenges» επιδιώκει στην εμπέδωση της οδικής ασφάλειας και την συνειδητοποίηση της νέας γενιάς στην αναγκαιότητα ασφαλούς οδηγητικής συμπεριφοράς και διακίνησης στους κυπριακούς δρόμους. Απευθύνεται σε νέους από 8 έως 17 ετών και έχει ως στόχο τη διδαχή με σύγχρονα μέσα, συνεπούς  και υπεύθυνης οδικής συμπεριφοράς.

Μέσα από  το παιχνίδι, οι νέοι και όχι μόνο, έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν ή και να βελτιώσουν τη γνώση τους όσον αφορά στον Κώδικα Κυκλοφοριακής Αγωγής, σε  περιβάλλον διαδραστικό, όπου ο παίχτης, πρέπει να υπακούει συγκεκριμένες οδηγίες που πηγάζουν από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, και να λαμβάνει υπόψη όλους τους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν στην κίνηση του, είτε είναι οδηγός, είτε επιβάτης, πεζός, ποδηλάτης  ή μοτοσικλετιστής.

Επιπλέων το 2016 η ΕΚΟ εστίασε τις προσπάθειες της στην καλλιέργεια οδικής συνείδησης σε μια ιδιαίτερα  ευάλωτη κατηγορία οδηγών η οποία είναι συχνά επιρρεπή στα τροχαία δυστυχήματα, τους μοτοσικλετιστές.

Σε συνεργασία με το τμήμα τροχαίας της Αστυνομίας Κύπρου δημιουργήθηκε το τηλεοπτικό σποτ «Safe Rider» μέσω του οποίου η ΕΚΟ επιδιώκει στην ευαισθητοποίηση των μοτοσικλετιστών, αναφορικά με τη σωστή και ασφαλή οδήγηση, καθώς και στην τήρηση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας.

Επιπρόσθετα τον Απρίλιο του 2017 η ΕΚΟ, πρόκειται να λανσάρει μία τηλεοπτική καμπάνια, θέλοντας να συμβάλει στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων με μοτοσυκλέτα.

Τα σενάρια στα οποία θα εστιάσει η εκστρατεία θα απευθύνονται στους οδηγούς αυτοκινήτων και την προσοχή που οφείλουν να έχουν προς τους μοτοσικλετιστές.

Επίσης, η ΕΚΟ στήριξε διάφορα προγράμματα του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων και της Αστυνομίας Κύπρου για περιορισμό των τροχαίων ατυχημάτων στην Κύπρο. Μια τέτοια ενέργεια είναι η προσφορά προστατευτικών κρανών στα παιδιά που επισκέπτονται για εκπαίδευση το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής και η προσφορά φωσφοριζόντων γιλέκων στους πεζούς.

Παράλληλα, μέσω του διχτύου της  πρατήριων η ΕΚΟ αξιοποιεί κάθε δυνατή ευκαιρία για περαιτέρω ενημέρωση του κοινού και ιδιαίτερα των πελατών της γύρω από το θέμα της οδικής ασφάλειας διανέμοντας κατά διαστήματα σχετικό ενημερωτικό υλικό το οποίο προμηθεύεται από το τμήμα Τροχαίας της Αστυνομίας Κύπρου.

• Ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού:

– ΙΔΡΥΜΑ ΕΛΠΙΔΑ – FUNDRAISING – Χρηματικό ποσό προσέφερε η ΕΚΟ, για την στήριξη του Ιδρύματος ‘’Ελπίδα’’ που παρέχει οικονομική και ψυχολογική στήριξη στα παιδιά με καρκίνο και λευχαιμία και στις οικογένειες τους, όπως επίσης και δωρεάν φιλοξενία σε ξενώνες για τις οικογένειες των παιδιών που νοσηλεύονται.
Για την συγκέντρωση του ποσού η εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια Κύπρου – ΕΚΟ ανέλαβε εκστρατεία και με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας του Παιδιού η οποία έχει οριστεί η 1η Ιουνίου, η Εταιρεία και οι πρατηριούχοι της, για κάθε λίτρο καυσίμου που διέθεσαν στην αγορά,  προσέφεραν από τις εισπράξεις της ημέρας ένα σέντ (€0,01) για την στήριξη του Ιδρύματος ‘’Ελπίδα’’.

– ΠΑΡΑΜΥΘΟΥΠΟΛΗ – Μια παραμυθένια μέρα διοργάνωσε η ΕΚΟ για περισσότερες από 180 άπορες οικογένειες της επαρχίας Λευκωσίας, στην Παραμυθούπολη στη Λευκωσία.  Η Εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια Κύπρου συνεργάστηκε με τα κοινοτικά συμβούλια και τα σχολεία χωριών της επαρχίας Λευκωσίας και προσκάλεσε τις οικογένειες σε μια «Παραμυθένια μέρα με την ΕΚΟ». Οι οικογένειες μεταφέρθηκαν στον χώρο με λεωφορεία, προσφορά της ΕΚΟ, για να περάσουν μαζί μια όμορφη μέρα και να χαρούν τη γιορτινή ατμόσφαιρα της Παραμυθούπολης. Η ομάδα της ΕΚΟ βρισκόταν στο χώρο από το πρωί, για να ετοιμάσει δώρα για μικρούς και μεγάλους, αλλά και να ετοιμάσε μια ζεστή υποδοχή.  Στόχος της Εταιρείας ήταν να προσφέρει την χαρά των Χριστουγέννων και τη μαγεία του παιχνιδιού, στα παιδιά που το έχουν ανάγκη περισσότερο.  Γονείς και παιδιά, από διάφορα χωριά της επαρχίας Λευκωσίας, απόλαυσαν άφθονο παιχνίδι στον μαγικό χώρο της παραμυθούπολης, φαγητό αλλά και πλούσια δώρα, όλα προσφορά της ΕΚΟ.

-ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΑ ΠΑΖΑΡΑΚΙΑ – Έντονα δίνει κάθε χρόνο το παρόν της η εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια Κύπρου στο φιλανθρωπικά παζαράκια.  Επιπρόσθετα η Εταιρεία προσφέρει το φουσκωτό της και face painting στα παιδιά.

• Νεολαία:

– H EKO ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΕΙ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΙΑ – Με στόχο την ανταμοιβή της προσπάθειας των φοιτητών και μαθητών η ΕΚΟ Κύπρου συχνά επιβραβεύει τους άριστους απόφοιτους. Η ΕΚΟ προσφέρει στους άριστους φοιτητές χρηματικά ποσά, ως επιβράβευση της προσπάθειας και της απόδοσής τους για όλη την χρονιά, άλλα και της καλής επίδοσής τους σε εργασίες.  Η ΕΚΟ, χρόνια τώρα,  βραβεύει τους άριστους μαθητές και φοιτητές των Ανώτερων και Ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Κύπρου και στηρίζει την προσπάθειά τους να πετύχουν ψηλές αποδόσεις και διακρίσεις.